Άγιος Δημήτριος

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο της και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα σε όλες τις εκκλησίες σε αυτή την πόλη. Η Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου διαθέτει πλούσια ιστορία.  Αρχικά χτίστηκε το 313 μ.Χ. επάνω σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό λουτρό σαν ένα μικρό παρεκκλήσι.

Τον 5ο αιώνα ο Επίσκοπος Λεόντιος την ανακατασκεύασε σε μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική. Αυτός ο ναός κάηκε κάπου μεταξύ το 626 μ.Χ. και 634 μ.Χ.  Όταν ξανακατασκευάστηκε πήρε την μορφή μιας άλλη με πεντάκλιτης βασιλικής, αλλά το 1493 οι Τούρκοι κατακτητές την μετέτρεψαν σε τζαμί!   Το 1912 επέστρεψε στους χριστιανούς αλλά η μεγάλη πυρκαγιά το 1917 την κατέστρεψε ολοσχερώς. Επανέλαβε την λειτουργία της το 1949.

Ο ναός βρίσκεται πάνω από τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς και είναι μια βασιλική με πέντε κλίτη, ένα εγκάρσιο κλίτος και νάρθηκα.  Διαθέτει κρύπτη που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το εγκάρσιο κλίτος και το ιερό. Διαθέτει κατακόμβες κάτω από το έδαφος, μεταξύ των οποίων είναι και η αίθουσα των φυλακών του Αγίου Δημητρίου.  Ο ναός διαθέτει μουσείο και τρία παρεκκλήσια στην μια πλευρά του.

Στην νοτιοανατολική πλευρά της εκκλησίας "Άγιος Δημήτριος" βρίσκεται μια μικρότερη του Αγίου Ευθυμίου. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1917 ήταν διακοσμημένη με γλυπτά, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, τα περισσότερα από τα οποία καταστράφηκαν και σήμερα διατηρούνται λίγα υπολείμματα που διηγούνται το ένδοξο παρελθόν του μνημείου.